Interjú egy bajnokkal

Először gólyatáborban találkoztunk Neubauer Lizivel, és nagyon meg is döbbentünk, hogy egy magyar bajnok lesz az egyik osztálytársunk. Személy szerint engem már azóta érdekelt, hogy milyenek lehetnek a mindennapjai, és ezzel az interjúval betekintést is nyerhettünk. Ha téged is érdekel, hogy milyen magyar bajnok gimnazistának lenni, ajánlom ezt az interjút.

1. Tudnál kicsit mesélni magadról?

Neubauer Eliza vagyok, 15 éves és Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnáziumba járok. Versenyszerűen biciklizem. Négy magyar bajnokságot nyertem eddig, ez lesz a negyedik szezonom, és remélem, ez is nagyon jól fog sikerülni.

2. Mi olyan különleges a biciklizésben?

Amikor, mondjuk, elkezdesz tekerni, ugye akkor még lassan mész, de hogyha egyre erősebb leszel, egyre gyorsabban tudsz menni, egyre gyorsabban “szálguldasz”. Egyre jobb élményeket lehet átélni, ahogy a veled egy idős korosztállyal fel tudod venni a versenyt. Ez mindig olyan motiváló számomra, hogy legyőzzem őket, vagy hogy legyek olyan jó, mint ők. Ezért is amikor elkezdtem, akkor ugye nagyon sok versenyemen még utolsó lettem, de még abban az első évben meg is nyertem az első bajnoki címemet. Nagyon sokat tudtam fejlődni már 1 év alatt is. Nagyon sokat számít, hogy fejben mennyire tudod “eldönteni a dolgokat”. Döntsd el, hogy neked ez menni fog, képes leszel rá, hogy megcsinálod, és akkor sikerülni fog.

3. Milyenek az edzéseid?

Az edzések egyre keményebbek. Az elején még nem volt ilyen nehéz, de mivel egyre többet szeretnék elérni, így ez az edzéseken is meglátszik, de én szeretem így csinálni. Ha szereted, akkor nem esik nehezedre.

4. Hogy éled meg a versenyeket? Mi a legjobb bennük?

Mindig kell egy taktika. Azt kell megpróbálni követni. Mi mindig apával vagy az edzőmmel szoktuk ezt megtervezni az elején. A taktika attól függ, hogy kik vannak a versenyen, mert nagyjából ismerem az ellenfeleimet, és hogy milyen a táv. Ha egyes, akkor melyik helyre kell számítani, melyik versenyzőre. Mindig az a legizgalmasabb rész, amikor már ott vagy, hogy most kell “elszöknöd”, vagy a végén, hogy “most kell elhúzni”... Az elején mindig izgulok, de amikor elkezdődik a verseny, akkor már lenyugszom és már csak arra tudok koncentrálni.

5. Mi volt az eddigi legjobb helyezésed és milyen volt?

Az eddigi legjobb az a Magyar Bajnokság volt, meg amikor Hollandiában voltunk kint, és a világversenyen 11-dik lettem. Mind a kettő felemelő érzés volt, mert tetszett mind a kettő, és nagyon örültem, hogy megvalósult és részt vehettem ezeken a versenyeken. Sokáig el sem hittem.

6. Van példaképed? Miért pont ő?

Több példaképem is van. Az egyik legnagyobb az apa, mert ő is nagyon jó volt a versenyzésben, és én is szeretnék rá hasonlítani. A másik példaképem a világbajnok, Vincenzo Nibali, aki egy profi csapatban versenyzik.

7. Mit teszel azért, hogy fitt és edzett maradj?

Kiegyensúlyozott étkezésem van. Mindig a szezon előtt diétát szoktam tartani, ami arra szolgál, hogy az izomszövetek közt a zsírt eltüntessem. Attól függ, hogy meddig tart a diéta, hogy a télen mennyit híztam az előző szezonhoz képest. Ez nem sok, 1-2 kg max., körülbelül 1 vagy 2 hónapig szokott tartani és csak szénhidrátot ehetek. Cukrot nem ehetek, helyette sok gyümölcsöt, zöldséget, és próbálok arra figyelni, hogy többször egyek keveset egy nap.

8. Milyen hatással van a biciklizés az életedre?

Szerintem jó hatással van a életemre, mert magabiztosabbnak érzem magam tőle, és nagyon jól be tudom osztani az időmet. Előre meg tudom tervezni minden programomat és segít abban, hogy tényleg rendszert tartsak az életemben.

9. Hogy fér meg egymás mellett a tanulás és a sport?

Ezt is annak köszönhetem, hogy jól be tudom osztani az időmet, mivel be tudom osztani, hogy mikor megyek edzésre és mikor tanulok. Ezt a kettőt nagyon el kell különíteni, mivel próbáltam egyszerre csinálni, de az nem ment.

10. Van valami terved a jövőre nézve? Mikor láthatunk téged legközelebb?

Van. Most az Ifjúsági Olimpiára készülök, ami július végén lesz. Ehhez még meg kell szereznem a kvotát, és remélem, hogy sikerül eljutni az EYOF-ra (Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál) Azerbajdzsánban. Legközelebb a szezon első versenyén lehet majd engem látni, ami hamarosan kezdődik, március végén lesz az első verseny.

Köszönjük az interjút! Sok sikert!

Alföldi Andrea és Kovács Enikő

Lizi

 

Egy falat Mexikó

Sok diáknak okoz fejtörést az, hogy mit kezdjen magával, milyen szakmát válasszon az iskola után. Éppen ezért a Slukkban rendszeresen mutattunk és mutatunk be olyan személyeket, akik valamilyen adott szakmának, esetleg hobbinak kiemelkedő képviselői – így szeretnénk a valóéletet egy kicsit közelebb hozni a tanulókhoz.

Sokan ismerik Székesfehérvár Dos Puertas nevű, mexikói ételekre specializálódott éttermét. Nemrég az étterem tulajdonosával, Tomoda Klárával sikerült beszélgetnem arról, hogy hogyan is működik egy ilyen vállalkozás.

Mikor született meg az ötlet a vállalkozásról?


etterem- 2016. év elején. Ekkor már körülbelül fél éve, hogy Magyarországra költöztünk Mexikóból. Ott két nagyon sikeres éttermet hagytunk magunk mögött, úgy, hogy azt mondtuk, soha többé nem nyitunk éttermet. Hát ezt elég gyorsan elvetettük... Nagyon hiányzott a vendéglátás, és úgy éreztük, hogy Székesfehérvárnak szüksége van egy vidám, színnel teli helyre.

- Milyen érzés volt az első munkanapod az étteremben?

- Hú, borzasztóan ideges voltam. Egy teljesen tapasztalatlan csapat voltunk, nem nagyon ismertük egymást. Bár három hétig dolgoztam együtt a szakácsokkal, nem voltam biztos benne, hogy tetszeni fog a vendégeknek az az ízvilág, amit nyújtani szeretnénk. Abban sem voltam biztos, hogy egy szeretettel teli és barátságos vendéglátást nyitott szívvel fognak-e a magyarok fogadni, mivel ilyennel sajnos nem találkoztam még mióta hazaköltöztünk. Az este végére viszont mindenki átesett a tűzkereszten.

- Honnan szerezted a tapasztalataidat a vállalkozáshoz?

- 14 éves korom óta vendéglátózom. Nagyon szeretem ezt csinálni. Apukám barátjának kocsmájában kezdtem Sárkeresztesen, majd Mohácson - ahol gimnáziumba jártam - egy kávézóban, aztán jött Olaszország, majd hajón dolgoztam, később az Egyesült Államokban indítottam el új éttermeket. Innen költöztünk ki Mexikóba, a Karib-térségbe, Cozumelbe. Itt nyitottunk két éttermet. Legtöbb tapasztalatomat a cozumeli kalandnak köszönhetem.

- Kik voltak a támaszaid a vállalkozás megnyitásához?

- Mindenképpen a gyerkőceim és legfőképpen férjem - aki jazz zongorista-, és olyan helyet szerettünk volna kialakítani, ahol ő is tudja a munkáját folytatni. Ezért van színpadunk is.

- Tudnál egy olyan helyzetet mondani, amikor egy gyors döntést kellet meghoznod az étterem vezetésével kapcsolatban? Mi lett a kimenetele? Szerinted jól választottál?

- Ez tavaly történt, senki nem mondta, hogy az üzletek zárva lesznek augusztus 20.-án. Én nem tudtam, nem feltételeztem, nem is figyeltem, mivel nekem egyértelmű volt, hogy ünnepek alatt nagy a forgalom, így a vendéglátó egységeket ellátó üzletek nyitva vannak, mint Mexikóban. Augusztus 19.-én este 9-kor jelentette be az egyik konyhai kisegítő, hogy hát elfelejtették megírni a bevásárló listát. Így nem tudták, hogyan fogjuk kiszolgálni az embereket augusztus 20.-án, mert nem volt alapanyag. Hát én gyorsan körülnéztem, és Szlovákiában nyitva voltak az üzletek augusztus 20.-án. Elküldtem a férjemet és fiamat bevásárolni következő nap hajnalban Szlovákiába. Mást nem tehettünk, vagy bezárunk augusztus 20.-án vagy elindulnak hajnalban, hogy nyitásra legyen árunk. Az egyik legforgalmasabb napunk 2017. augusztus 20.-a volt, ami megérte a korán kelést.

- Szoktál-e otthon főzni? Ha igen, akkor milyen jellegű ételeket?

- Természetesen igen, de sajnos nem olyan sokszor, mint ahogy szeretnék. Főleg olasz stílusú ételeket főzök, amiket a gyerkőceim nagyon szeretnek. Hat évet éltem Olaszországban, igazából ott tanultam meg főzni, és ez egy viszonylag gyors konyha. Ha van rá időm, sokat kísérletezek ázsiai és indiai ízekkel is.

- Honnan jöttek az ötletek, hogy mely ételek kerüljenek bele a menübe?etel

- A mexikói két éttermünk étlapjáról merítettük az ötleteket. A kinti étlapokat úgy állítottam össze, hogy működjenek, ez tíz év kísérletezése volt. Úgy éreztem, hogy ezek az ételek itthon is sikeresek lesznek. Ezen kívül próbáltam olyan ételekre koncentrálni, amiről tudtam, hogy nem túl idegen a magyar ízvilágnak és szemnek, így nem fognak tőle megijedni a vendégek. Nagyon fontos számomra, hogy ne csak “Fine dining” legyünk, hanem “Fun dinning”, magas minőségű alapanyagokkal. *

- Az én kedvenc ételem az étlapról a Taco, mert a zöldség, a hús és a tészta nagyon jól kiegészítik egymást, amihez 3 különböző szósz is társul. Mi ezeknek az eredeti ízeknek a titka?

- Többek között olyan különleges fűszereket használunk, mint az oriander, jalapeno, mexikói kömény, kukorica tortilla, mexikói chiminchurrit. Nálunk az utolsó fűszer a konyhának a lelke, de ennek az összetevőit inkább nem szeretném elárulni. Tartalmaz többek között házi szószokat, házi babpürét, helyben sütött tortilla chips-et, jó minőségű alapanyagokat és nagyon sok szeretet.

- Neked melyik a kedvenc ételed az étlapról?

Én a Cocinita Quesadillát szeretem a legjobban. Engem ez visz vissza a legjobban a Yucatán félszigetre, Mexikóba.

- Ahogyan az ételekből úgy az italokból is széles választékot találhatunk az itallapon. Ebből az én kedvencem az ananászos ”soda”. Hogyan szerzitek be a mexikói nemzeti italokat?

- Szerencsénk volt, mert rátaláltunk egy cseh beszállítóra, aki Mexikóból importálja az alapanyagokat, így sok olyan hozzávalót tud nekünk behozni, amivel eredetileg is dolgoztunk Mexikóban.

- Mik az előnyei és hátrányai szerinted egy étterem vezetésének?

- Előnyei, hogy kísérletezhetsz az ételekkel, saját főnököd vagy, így te hozhatod meg a döntéseket, milyen irányba szeretnél elmenni. Nekem ez egy függőség, annak örülök, ha a konyhából minden tökéletesen jön ki, és a vendégek olyan jól érzik magukat, hogy nem szeretnének elmenni.

Hátrányai az állandó színvonal megtartással és fejlődni akarással járó hatalmas stressz. Ha időt akarunk eltölteni a családdal, be kell, hogy zárjunk. Valamint, ha bármi történik az étteremben, bárki okozza, az a mi felelősségünk.

- Úgy gondolom, hogy az emberek előszeretettel választják ezt az éttermet nem csak az ételek, hanem a hangulat miatt is. Amikor ide betérek, úgy érzem mintha Mexikóba ültem volna be egy étterembe. Milyen visszajelzéseket kapsz az étteremmel kapcsolatban? Véleményed szerint mi volt az eddigi legnagyobb elismerés számodra?

- Szerencsére nagyon szeretnek az emberek hozzánk járni. Az ízvilág nagyon tetszik nekik, és mindenképpen sok elismerést kapunk a vendéglátási stílusunk miatt, amitől annyira féltem az elején. A legnagyobb elismerés az volt, amikor egy mexikói vendég - aki jelenleg Magyarországon él - megkóstolta az Enchiládánkat, és elsírta magát, mert teljesen ugyanolyan volt, mint amit a nagymamája készít otthon, Mexikóban.

- Amikor a szüleimmel hétvégén ellátogatunk ide, mindig teltház fogad. Szerinted mi a legfőbb titka annak, hogy ilyen népszerűek vagytok a városban?

- Szeretjük a vendégeket, és nem a pénzért dolgozunk. Nekünk az a legnagyobb siker, amikor a vendéget boldoggá tudjuk tenni, és „el tudjuk egy kicsit vinni” Mexikóba.

- Köszönöm szépen ezt az érdekes és tartalmas interjút. Viszont látásra!

- Nagyon szívesen, Adiós!

 

Nánási Máté


Megjegyzés:

*fine dinnig: az egész menüsor úgy van kialakítva, hogy a fogások egymásra épülnek, igazi gasztronómiai élményt nyújtanak.

fun dinning: az előbbi szórakoztató formában.

Red Dead Redemption II

Ez a játék tavaly októberben jelent meg konzolos platformra. Ennek a számítógépen játszó személyek nem igazán örültek neki. A felmérések alapján ezt a játékot várták legjobban a felhasználók. Szinte már biztos, hogy ennek a konzol generációnak ez a legszebb játéka, amit kiadtak.

Red Dead Redemption IIA történet alapjában arról szól, hogy Arthur Morgan a Van der Linde banda egyik fontosabb tagjaként miként cselekszünk a vadnyugaton. Alapjában a történet 1899-ben játszódik egy Mexikó felett található részen Amerikában. Itt a történelemben kezdtek a cowboyok és a bandatagok visszaszorulni, és útját vette a civilizálódás. Mi azt élhetjük át, hogy a tagoknak milyen borzalmakon kell keresztül mennie, valamint azt is megtudjuk, hogy az első részben John Marston miért számolja fel volt bajtársait.

A játék, már ha egyáltalán még annak lehet nevezni, szinte teljesen magába szippantott, amíg játszottam vele. Teljesen át lehetett érezni azt, amit a karakterünk kifejezése mutatott. Azoknál a pontoknál, ahol Arthur a főszereplő vidám volt, ott vele örültünk, ahol elhagyott volt, ott mi is annak éreztük magunkat és azt is átélhettük, mikor cserbenhagynak minket. Egyszerűen élvezetes azt megnézni, amit egy másik játékban lazán észre sem vennénk, mert semmi különös nincsen benne. A készítők odafigyeltek szinte minden apróságra. Mint például, hogy a ruhánk koszolódik a sárban, a fegyvert időnként nem árt megtisztítani, a hó lepotyog a fiatalabb fákról, ha neki megyünk. Valamint az egyik legújabb szempont az e fajta játékokban, hogy a szakállunk nő, és időnként meg kell fürdenünk, mert különben megvetnek a lakosok.

Ha eddig olvasnánk az egészet, akkor ez a játék egy hibátlan alkotás lenne. Ám ebben is vannak javítani valók. A játékban nagyon jól odafigyeltek arra, hogy törődjünk a higiéniánkkal, valamint az eszközeinket se hagyjuk, hogy a rozsda egye meg. De miért kéne erre odafigyelnünk? Semmi értelme nincsen, csupán egy esztétikai elem. Bár azt írja, hogy gyengébb és pontatlanabb lesz a fegyverünk, de ezt a csaták közben nem nagyon lehet észrevenni. Az ellenfelek sem éppen valami észlények. Jóformán meg sem próbálnak lelőni. Szinte csak azért vannak, hogy a revolverrel befejezzük a szerepét a játékban. A célzási rendszer pedig a PC-seknek lenne kedvező, ugyan is, ha a rásegítő nincs bekapcsolva, akkor nincs sok esélyünk megnyerni egy küzdelmet.

Én ezeket a pozitív és negatív tényezőket vettem észre. Nekem egy jó darabig ez lesz a kedvenc játékom. Nem hiába játszottam már végig nem is egyszer.

Tolnai Norman

Inkább a sikeres, netes világ, mint a kudarcokkal halmozott valóság? (glossza)

Az internet nagyon sok előnyös oldala mellett számtalan veszélyforrás hordozója. Sokat és sokféleképpen beszéltünk már az internetről és különböző nethasználati és szörfözési szokásokról. Tudjuk, hogy egy megosztással, egy hozzászólással, egy meggondolatlan képfeltöltéssel mennyi problémát okozhatunk magunknak. Megosztásaink, internetes lábnyomaink, barangolásaink nem tűnnek el, egy félresikerült kattintásunk évek múltán is problémaként jelentkezhet.

Az alkalmazások, internetes közösségi terek, s az általuk közvetített agresszív, manipulatív és erőszakos világkép miatt negatív hatással lehetnek ránk, fiatalokra. A nagy léptékkel terjedő internetes játékokban is könnyen válhatunk áldozattá. A PVP (players vs players, azaz egymás elleni küzdelmek) meccsekhez csatlakozó fiatalok gyakran kellemetlen élményekkel gazdagodhatnak, mivel véletlenszerű a játékosok összetétele, és a kudarctól való félelem egy ilyen versenyhelyzetben hangsúlyozottan jelen van. A kezdő felhasználót hamar „noob” (kezdő, lúzer) jelzővel ruházhatják fel.internet
A kirekesztés, szóbeli megalázás, kényszerítés, zsarolás szintén mindennapos lehet az internet világában, kifejezetten jellemző ez a közösségi hálókra, ahol bármelyikünk, bármikor verbális agresszió céltáblája lehet, negatív jelzőkkel rémisztgethetik, szélsőséges esetben pedig öngyilkosságra bíztathatják („kill yourself”) az éter másik oldalán lévőt, tehát könnyen válhatunk az internet áldozatává, de nem csak az áldozati szerep veszélyes.

Mi, fiatalok vágyunk a sikerre, amit elérhetünk a tanulásban, a sportban vagy valamilyen hobbiban. Ha ezek hiányoznak, sokszor az interneten keresünk magunknak közösséget, gyorsan átvesszük a csoport szokásait, nézeteit, gondolkodás módját, és ezzel megváltozunk mi magunk is. Hasonlítani akarunk az ismeretlen közösség tagjaihoz, melynek következtében viszont gyorsabban eltávolodunk a perszonális kapcsolatainktól, barátainktól, szüleinktől. Bár nem ismerjük újonnan szerzett „barátainkat” személyesen, csak avatarok és nicknevek között lebegünk, mégis vonzódunk hozzájuk. Gyorsan beszippant bennünket az ismeretlen. Mivel a jelen kor kommunikációs eszközei a zsebünkben lapulnak, a nap bármely szakaszában beléphetünk ebbe a kozmoszba. Főleg ha a való életben sora érnek bennünket a kudarcok, akkor jó menekülési út lehet a net. Szüleink, nevelőink előtt ismeretlen csatornákon és alkalmazásokon keresztül tartjuk a kapcsolatot. Gyakorlatilag ismeretlenek és elérhetetlenek vagyunk, és akár vezérek is lehetünk. A kezdők, a kisebbek a gyengébbek alázásával már csak egy lépés a „menő” életstílus elérése.

A „profi” gamerek felsőbbrendűnek érzik magukat a „casual” játékosoknál, és ezt szóban és tettekben is éreztetni szeretnék az általuk teremtett mini társadalomban. Lehet, hogy az offline létben szótlan, csendes és gátlásos fiúk, lányok, az ő általuk irányított gamer világban már vezérek. Az anonim közegben pedig a többi tag sem szeretne online bántalmazás, kirekesztés áldozata lenni, ezért ők is a profik felé húznak, és a népszerű tagok mellé állnak. Ekkor egy felhasználót szavazás útján pillanatok alatt kidobnak a játékból, elszedve az addig összegyűjtött összes értékét. De vigyázz! Pillanatok alatt jön egy erősebb vezér és máris Te leszel az áldozat.

A kudarcoktól, peremhelyzettől minden fiatal tart, a kockázatkeresés és a siker pedig motivál. A valótlan és nyitott internetes világ lehetővé tesz mindent, lehetsz bárki és bármi, uralkodhatsz és rombolhatsz büntetlenül, irányíthatsz és véleményt alkothatsz. A valós világ viszont nehézségekkel terhes. A virtuális világ sikerei is csak virtuálisak, hamis vezérek hazug csatái. Inkább legyünk hétköznapi hősök, mint virtuális vezérek!

Neubauer Eliza, Németh Virág

Tanulmányi út Lengyelországban

 

Przemysl2019. február 12-én, reggel 6:00-kor megkezdtük utunkat Lengyelország felé. Busszal mentünk, az utat 9, maximum 10 órásnak terveztük. Ekkor még hűvös volt az időjárás, de mintsem törődve a körülményekkel, mindannyian izgatottak voltunk az utunkkal kapcsolatban. Este 6 órára megérkeztünk Przemyśl-be, pár órával később a számított időnél. Ennek következtében egy programra időnk nem jutott, de ezt másnap bepótoltuk.

Szállásunknál kívánni sem lehetett jobbat, hiszen egy Wellness Hotel-SPA Hotel Gloria- fogadott minket svédasztalos vacsorával, szaunával és egy nagy medencével.

Csoportunkat egy úr vezette, aki hely- és nyelvismerettel rendelkezett. Sokat megtudtunk és tanultunk tőle az út során, rengeteg érdekes információval gazdagodtunk.

Második nap reggel bepótoltuk az elmaradt programunkat, ami Przemyśl egy híres erődjét foglalta magába, majd Krakkó felé vettük az irányt. Útközben kitérőket tettünk Tarnowban, Debnoban, Újszandecben és Limanovában, ahol a magyar vonatkozású helyeket néztük meg. Megnéztük Bem apó sírját, a Debnoi várat, valamint Újszandecben Szent Kinga által alapított klarissza kolostort. Idegenvezetőnk ezen helyeken is rengeteg hasznos információval szolgált.

KrakkoA késő esti órákban értük el Krakkó városát, ahol elfoglaltuk szállásainkat, és egy közeli étteremben kaptunk meleg vacsorát, ami igazán jól esett mindannyiunknak a hosszú buszút után.

A harmadik napon Aushwitzot és Birkenaut látogattuk meg egy mellénk kirendelt idegenvezetővel. Számtalan meghökkentő tudnivalót osztott meg velünk, és még több döbbenetes dolgot láttunk.

A 3 és fél órás program után visszatértünk Krakkóba, ahol a délután folyamán a saját idegenvezetőnkkel térképeztük fel a város gyönyörű központját. Megnéztük többek között a Mária-templomot, a Posztócsarnokot valamint a Jagelló Egyetemet, azonban már maga Krakkó főtere is hatalmas látványt tárt elénk.

Utolsó napunkon egy kirendelt magyar idegenvezető segítségével fedeztük fel Wieliczka varázslatos sóbányáját, ami mindannyiunkat lenyűgözött. A nap hátralévő részében szabad programunk volt. Az osztály többsége ajándékokat vásárolt, és kipróbálta a helyi nevezetes ételeket.Aushwitz

Az este folyamán összeültünk beszélgetni, és megvitattuk az élményeinket egymással, melyeket az utazás során gyűjtöttünk. Szerintem mindenki nevében mondhatom, hogy remek utazás volt ez, és teljesítettük a célt, miszerint ápoljuk és erősítsük a lengyel-magyar barátságot. Hiszen ahogy a mondás tartja: „Lengyel, magyar két jó barát, együtt harcol, s issza borát”.

Végül a Kodolányi János Gimnázium 10.a osztálya nevében köszönjük a magyar-lengyel kapcsolatok erősítését segítő Wacław Felczak Alapítvány Polonica-nak, osztályfőnökünknek, Gubánné Árami Erika tanárnőnek, valamint iskolánk Igazgatóasszonyának, Csöngei Gabriella tanárnőnek a lehetőséget.

Harangozó Krisztina, 10.a osztályos tanuló

 

Ujszandec

 

Copyright © 2009 Kodolányi János Gimnázium
H-8000 Székesfehérvár, Szabadságharcos út 57. Tel: 22/502-331
Impresszum

EFOP LOGO