Interjú Adamek Adrienn gyógytornásszal

Fascia manuálterápia. Térdsérülésem utáni rehabilitációm során találkoztam ezzel a kifejezéssel, amely egy speciális kezelést takar. Adrienn, a gyógytornász, általános iskolai osztálytársam édesanyja, ő végzi ezt a kezelést. Tudtam, hogy gyógytornász munkája igen sokrétű, ezért kértem, hogy beszélgessünk róla.

Adrienn, milyen végzettséged van, és ezen belül melyek a speciális területeid?

Gyógytornász vagyok, ezen belül gerinctornával, jógával és lágyrész-manuálterápiával foglalkozom.

Kik keresnek fel panaszaikkal?

Gerincpanaszokkal főként ülő munkát végző emberek fordulnak hozzám. Nekik már kialakult a rossz tartásuk, és ez panaszokat okoz, de olyanok is kerestek már, akik megelőző jelleggel szeretnék a a gerinctornát.

Mit takar a lágyrész-manuálterápia kifejezés?

Másnéven fascia manuálterápia. A fascia a test kötőszövet hálója. Ez a kötőszövet háló lemezekből áll, mely rétegeinek a normál izomműködéshez szabadon kell mozogniuk. Sérülés következtében ezek a rétegek összetapadnak, megbomlik a test egyensúlya, ez fájdalommal és funkciócsökkenéssel jár. A terápia ezt kezeli.

Miből áll egy ilyen kezelés?

A kötőszöveti rétegek közötti fúziós pontokat vizsgálom, az itt talált letapadásokat oldom fel kézi technikával, dörzsöléssel. Egy kezelés általában 45 percig tart, ez egy sík feloldását jelenti, általban három kezelés szükséges a letapadások teljes feloldásához. A terápiát megelőzi a test felmérése, hiszen nem mindenki tudja, hogy mi a panasza oka, csak a fájdalmat érzi.

Milyen panaszok megoldásában segít ez a terápia?

Mozgásszervi és belső szervi problémákra egyaránt alkalmazzák..

Tudnál konkrét páldákat mondani a saját gyakorlatodból?

Vannak akik, mint te is, valamilyen sérülés utáni rehabilitáció részeként keresnek fel. Ilyen esetekben az adott testrész hosszú heteken át tartó rögzítése miatt sorvadnak el, tapadnak le az izmok, ezeket próbálom feloldani. De volt olyan páciensem is, akinak emésztési problémái voltak, sokféle sikertelen próbálkozás után került hozzám, és ez a terápia segített rajta. De például az olasz úszóválogatottnál külön ilyen terapeuta dolgozik, aki minden vesenyszezon elején és végén felméri a sportolók állapotát, és ez alapján alkalmazza ezt a fajta kezelést.

Mi volt a legemlékezetesebb eseted?

Egy hölgy pszichoterápiás kezelése kegészítéseként keresett fel. Munkája miatt állandó stresszben élt. Neki a mellkasánál voltak a letapadások, kemény munka volt ezek feloldása, de sikerrel jártam, és a kezelés utáni pszichologiai vizsgálat is megerősítette a kezelés pozitív hatását. De említhetném egy ferfi esetét is, aki vállműtéte után több hónappal került hozzám, ez viszonylag sok idő, ezért szó szerint könnyekkel teli volt a terápia, hiszen valljuk be, ez egy fájdalmas beavatkozás, a kezelés után napokkal is érzrékeny a kezelt terület.

Hol ismerkedtél meg ezzel a terápiával?

Egy szakmai folyóiratban olvastam róla, és felkeltette az érdeklődésemet.

Hogyan lettél te is terapeuta?

Nem volt egyszerű, mert Magyarországon nincs ilyen oktató. A módszert magát Luigi Stecco olasz gyógytornász és orvos gyermekei fejlesztették ki. Létrehoztak egy szervezetet, akik a világot járva oktatják a módszert, így kerültek Budapestre is. Ezen a tanfolyamon vettem rész én is.

Miből állt a képzés?

Elméleti és gyakorlati részből állt, az anatómiai alap már megvolt, hiszen csak gyógytornászok jelentkezhettek. Ennek megfelelően elméleti és gyakorlati vizsgával zárult, valódi betegeken kellett bemutatni a terápiát. A képzésnek második része is lesz, májusban rendezik Budapesten.

Köszönöm a beszélgetést.

Bolla Gergő 9.Ny
Copyright © 2009 Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium
H-8000 Székesfehérvár, Szabadságharcos út 57. Tel: 22/502-331
Impresszum