A szép arcbőr titka a hidratálás

Interjú Fülöp Rita kozmetikussal – készítette: Németh Virág és Neubauer Eliza

Sok tinédzser és felnőtt küszködik bőrproblémákkal, aminek oka az is lehet, hogy nem bánnak megfelelően az arcbőrükkel. Gondoltuk, megkérdezünk egy szakértőt, mit tud javasolni. Ezért ellátogattunk a Rita eN Salonba, ahol Fülöp Rita kozmetikus örömmel válaszolt néhány kérdésünkre.

Mit tehetünk a pattanásos bőr elkerülése érdekében?

A pattanásos bőr sok problémából eredhet, legfőképpen a hormonális változások okozzák. A tisztítás mindenképp ajánlatos havonta egyszer szakember által, de az otthoni ápolás is segít a szebb bőr elérése érdekében, ami csak 5 percet vesz igénybe.

Tényleg csak 5 perc?

Igen, reggelente érdemes pár percet fordítanunk bőrünkre, mert ezzel szebbé tehetjük az egész napunkat. Az arcunkat mossuk meg alaposan hideg vízzel majd hidratáljuk, és amint beszívta bőrünk már jöhet is egy kis smink, de csak annyi, ami eltünteti az apró hibákat és még nem hivalkodó.

Hogyan is épül fel ez a smink?

Kicsi porpúder, szempilla spirál, - vízálló, amit nem minden nap lehet használni, mert az szintén károsítja a pillákat- végül egy kevés szemceruza, és kész a tökéletes smink.

Ezek szerint a kevesebb néha több?

Figyeljünk arra, hogy az erős smink a karakteresebb arcú hölgyeknél túlzottan erős vonást ad. Tehát napszaknak megfelelően válasszunk magunknak sminket. Nem ajánlatos összekeverni egy hétköznapi sminket az alkalmival.

Nyáron is sminkelhetünk, vagy inkább felejtsük el?

Természetesen nyáron is az esti programok része kell, hogy legyen a smink, de egy pár dologra azért oda kell figyelnünk. A legjobb nyári smink az, ami nem folyik le az arcunkról, tehát azt tanácsolom ne alapozót, hanem BB vagy CC krémet használjunk. Ezek a termékek sokkal lágyabbak, sokkal jobban terülnek, nem tömítik el a pólusokat, inkább hidratálnak.

Persze az is fontos, hogy minden este rendesen mossuk le, tisztítsuk meg a bőrünket. Mivel tudjuk a legjobban eltávolítani a smiket?

Tejtonikos lemosás után egy arcradírral szedjük le az elhalt hámsejteket, majd vizes alapú hidratálót használjunk. Az arcradír használata egy héten egyszer ajánlatos, viszont a minden esti tejtonikos lemosás nagyon fontos. Arra figyeljünk, ha nagyon problémás a bőrünk, egyeztessünk kozmetikussal, vagy bőrgyógyásszal.

Többször szóba került a hidratáció fontossága, mi védi meg bőrünket legjobban a kiszáradástól?

Ez főleg őszi és téli probléma. Az emberek nagy része azt a hibát követi el, hogy nagyon zsíros krémmel próbálja a száradást megállítani, pedig általában pont ez okozza a problémát. Ha egy zsíros bőrnek csak a felső hámrétege szárazabb, és azt még zsíros krémmel kezeljük, akkor az gyulladáshoz vezethet. Ezért itt is ajánlott a bőrtípusnak megfelelő hidratálót használni, tehát a zsíros bőrűek esetén egy lágyabb vizes alapú hidratáló használata ajánlott. Szárazabb bőr esetén már lehet táplálóbb, kicsit zsírosabb krémeket használni.

Akár ez is okozhatja a pattanásokat az arcunkon? Hogyan a leghatásosabb ezek eltűntetése?

A legfontosabb, hogy próbáljuk megállni, hogy ne essünk neki az arcunknak meggondolatlanul, előkészítés nélkül, és főleg koszos kézzel, mivel többet árthatunk vele, mint amennyit használnánk. Mossunk kezet alaposan, és ha van lehetőségünk rá egy kiadós zuhany is segíthet egy-egy pattanás eltűntetésében, mert a melegvíz és a gőz fellazítja bőrünk pórusait. Figyeljünk oda, hogy a gyulladt miteszert semmiképpen ne bántsuk, még komolyabb és elhúzódó problémát okozunk magunknak. Ezeket inkább csak fertőtlenítsük mindaddig, míg a körülötte lévő területről lehúzodik a piros folt.

Arra is kell figyelnünk, hogy mikor tűntetjük el őket?

Amikor csak úgy elkezdjük kinyomkodni az arcunkat a tükör előtt, arra nem gondolunk, hogy milyen lesz utána a bőrünk, de nem árt egy kicsit előre gondolkodni, mivel ha nincsen megfelelően kinyomva az maradandó is lehet. Én azt tanácsolom, inkább várjunk a következő kozmetikai időpontig, minthogy neki essünk saját arcbőrünket. Sajnos sokan türelmetlenek, és a kozmetikusok már csak javítani próbálnak a dolgokon, de ha betartjuk a pár perces arcápolási tippeket, akkor egyre szebb és szebb lesz a bőrünk.

Szerintem, ha betartjuk ezeket a tippeket szép bőrünk lesz nyárra. De lehet olyan nyarunk, hogy nem kell a pigment foltokkal bajlódnunk?

Igen, de fontos a fényvédő használata még annak is, aki azt gondolja, hogy nem érzékeny a bőre. A fényvédő megvédi a bőrünket az UV sugárzástól és a foltosodástól. Már kora tavasszal elkezdhetjük használni. Ajánlatos, hogy a krém 30/40 faktoros legyen, és nem elég ha csak a hidratálónkban van, mert azok általában csak 15, maximum 20 faktorig elérhetőek. Tehát egy külön erre a célra kifejlesztett hidratáló vagy fényvédő krémet kell beszereznünk, és biztos szép sima és foltmentes lesz az arcunk még a legnagyobb nyári strandszezonban is.
Copyright © 2009 Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium
H-8000 Székesfehérvár, Szabadságharcos út 57. Tel: 22/502-331
Impresszum