Interjú Burián Bendegúzzal

Burián Bendegúz, vagy ahogy mi hívjuk; Bendi, iskolánk tanulója, és amit talán már kevesebben tudnak róla: remek sportoló. Kitartóan és sikeresen kempozik már 8 éve. Interjúnkban az élményeiről és sikereiről beszélgettünk vele.

Hogyan kerültél kapcsolatba a kempoval? Hány éves voltál ekkor?

7 éves voltam, amikor elkezdtem kempozni. Részben azért kezdtem el, mert az akkori osztályfőnököm (elsős voltam) állította, hogy hiperaktív gyerek vagyok, de a fő ok az az volt, hogy az úszóedzőm elment külföldre. Ezután nagyon sok sportot kipróbáltam. Voltam focizni, kézilabdázni, kosarazni, de, hogy őszinte legyek, én nem vagyok nagy csapatjátékos.

Miért szereted ezt a sportágat, mi motivál, hogy ezt a sportot űzd?

Ahogy elkezdtem kempozni, láttam, hogy valami megfog, van valami, amiért én szeretek ott lenni. Gyerek fejjel így láttam, de ahogy elkezdtem idősödni és fejlődni, tudtam, hogy ez az én sportom. Ez egy annyira összetett sportág, amit, mondhatni, nekem találtak ki. Hogy mi motivál? Egyszerű. Túl akarok lépni a határaimon. Le akarom győzni önmagam.

Melyik eredményedre vagy eddig a legbüszkébb?

A legjobb eredményem a világbajnoki első helyezés. (2016,2018) Ezekre mind büszke vagyok, de a legbüszkébb az Európa bajnoki aranyérmeimre. Ez az EB 2017 decemberében volt Budapesten. Itt körülbelül 400 versenyző volt. Maga a verseny két napos volt. Az első nap bíráskodtam egészen reggel 6-tól körülbelül éjfélig. Utána hazamentem, és másnap hullafáradtam versenyeztem. És elhoztam, amit szerettem volna.

Mi kellett ahhoz, hogy ezt az eredményt elérd?

Nagyon sok támogatást kapok a szüleimtől. Ez nagyon sokat jelent. De szinte mindent a remek edzőimnek köszönhetek. Ők mindig ott állnak mögöttem a pást mellett, úgy, mint a szüleim. Nekik is nagyon sokat kell áldozniuk a szabadidejükből, hogy minket edzhessenek.

Mire tanított meg a kempo? A küzdősport által mit tanulhat meg magáról az ember? Te mit tanultál magadról?

A kempo egy tradicionális küzdősport. A tradicionális rész elég összetett. Van, ami nehéz, van, ami könnyebb, de amire megtanít, az az, hogy merd átlépni a határaidat bosszú, idegesség vagy félelem nélkül. Nagyon sok önuralmat tanít, és ami talán a legfontosabb, az a tisztelet. Megtanít, hogy tiszteld a szüleid, az edződ, az edzőtársad és igazából mindenki mást.

Milyen helyeken jártál eddig a kempoból kifolyólag?

A két világbajnokság, ahol voltam Portugáliában, Caldas da Rahina városában került megrendezésre. Eddig ez az egy alkalom volt, amikor külföldön tudtam versenyezni.

Mivel töltöd az időt, ha épp nem edzel?

Kevés időm van az edzések mellett. Általában tanulok vagy buszon ülök. Csak a hétvégéken szoktam pihenni, de ha van kedvem és energiám, akkor elmegyek motorozni.

Mennyire nehéz összeegyeztetni a tanulást és a sportot?

A 2018/19-es tanévben új iskolába kerültem. Többet kell tanulni, mint az általánosban. Nehezen indult, de felvettem a ritmust, és sikerül jó jegyeket szereznem. A Kodolányi János Gimnáziumba járok a nyelvi előkészítő osztályba. Ez annyit takar, hogy emelt óraszámban tanulok nyelveket az első, úgymond „nulladik” évben. Ez azért jó, mert tényleg rendesen rá lehet feküdni egy-egy nyelvre. Így akár már tizedikben tehetünk nyelvvizsgát.

Milyen terveid vannak a jövőre nézve?

A jövőben mindenképp szeretnék sportolni. Ha esetleg abba kell hagynom később a kempot, akkor elkezdek mást, de remélem, nem kell. Nagy álmom a United Fighters Championship-ben küzdeni(UFC). Ha odáig nem is jutok el, MMA-val is szeretnék foglalkozni. A példaképem Conor McGregor. Bakancslistámon van sparringolni vele.

Készítette: Holl Evelin, Mező Viktória
Copyright © 2009 Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium
H-8000 Székesfehérvár, Szabadságharcos út 57. Tel: 22/502-331
Impresszum