Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny

2019. november 5-6.
Szeged

Szeged1Novemberben két csapattal is részt vettünk a Szegeden megrendezésre kerülő Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyen. A „Cianokobalaminok” csapat tagjai Kárpáti Lili, Németh Viktória és Fliszár Botond voltak, míg a „Bioflavonoidok” csapatot Etl Áron, Raboczki Marcell és Varga Miklós alkották. Kísérőnk Egyedné Molnár Krisztina tanárnő volt.

Először az SZTE Rektori épületében meghallgathattuk Gérard Mourou 2018-as fizikai Nobel-díjas előadását. A francia kutató prezentációját angol nyelven tartotta, ehhez szinkrontolmács segítségét vehettük igénybe. Felfedezése forradalmasította a lézerfizikát, nagy intenzitású, ultrarövid optikai impulzusokat generáló módszert fejlesztett ki. Kutatási eredményét az orvostudományban is hasznosítják a szem refraktív sebészetében illetve a szürkehályog kezelésében. Hosszú távú tervei közé tartozik, hogy módszerét felhasználják majd a nukleáris hulladék kezelésében valamint az űrszemét mennyiségének csökkentésében.

A verseny számítógépes fordulója nagyon nehéz volt: biológiai, kémiai és fizikai kérdéseket tartalmazott, sokszor egyetemi szinten. Sajnos a döntőbe nem kerültünk be, de kárpótolt minket a négycsillagos szállodai elhelyezés, svédasztalos ebédek, vacsorák, welcome party, Supernem koncert.

Másnap a döntőbe bekerült hat csapat versengését nézhettük meg: rendkívül felkészült, nagyon okos diákok vetélkedtek Nobel-díjas kutatási eredmények és Szent-Györgyi Albert életrajzának témaköréből. Fantasztikus és tanulságos volt! Sorsoláson nyertünk egy laborlátogatási lehetőséget, amire majd tavasszal kerül sor.Szeged3

Legvégül a Szegedi Egyetem növénybiológiai tanszékének kutatója mesélte el nekünk a jelenleg folyó kutatási projekteket és hangsúlyozta, hogy a tudomány nyelve az: angol, angol, angol!!

Egyedné Molnár Krisztina

Szeged2

Copyright © 2009 Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium
H-8000 Székesfehérvár, Szabadságharcos út 57. Tel: 22/502-331
Impresszum

EFOP LOGO