Tanáraink kedvenc könyvei - 3. rész

Kedves diákunk!

Folytassuk tovább az együtt olvasást!

Ebben a tanévben is bemutatjuk nektek tanáraitok kedvenc olvasmányait. Az ajánlókat megtaláljátok honlapunkon, ill. a könyveket ezúttal is ki tudjátok kölcsönözni az iskolai könyvtárban!

Jó válogatást!

Plakat3

Lakatos Károlyné tanárnő kedvence:

Agatha ChristieAgatha Christie: A tíz kicsi néger

„Tíz egymásnak ismeretlen ember meghívást kap egy pazar villába. A villa egy sziklás, elhagyatott szigeten áll, amely sziget néger fejhez hasonlít, arról kapta a nevét is. A villa titokzatos tulajdonosáról mindenféle pletykák keringenek. A vendégek, bár valamennyiük múltjában van valami, amit legszívesebben elfelejtenének, reménykedve és örömmel érkeznek meg egy pompás nyári estén a sziklás öbölbe. A tulajdonos azonban nincs sehol… A felhőtlennek ígérkező napokat egyre félelmetesebb események árnyékolják be. A sziget látogatóit a különös fordulatok hatására hatalmába keríti a rettegés. Tízen érkeznek. Hányan távoznak?
A bűnügyi regény koronázatlan királynőjének talán legjobb, leghíresebb műve.”

Ajánló: http://agatha.hu/index.php?oldal=Konyvek&kategoria=Bunugyi_regenyek&id=26


Dr. Englerné Khim Márta tanárnő kedvence:

Szabo MagdaSzabó Magda: Az ajtó

„A regény főhőse, Emerenc, látszólag hétköznapi életet él, házmesterként és takarítónőként keresi a kenyerét, hamar kiderül azonban, hogy élete valójában titkokkal teli, egyedi és szokatlan. Nagyon erkölcsös és puritán körülmények között él. A kendő a fejéről soha nem kerül le, egészen a kórházba kerüléséig…”

Ajánló:http://www.kikotoonline.hu/konyvjelzo/kritikus-szem/konyvkritika/szabo-magda-az-ajto_2340


Balogh Krisztina tanárnő kedvence:

Boris VianBoris Vian: Tajtékos napok

„A világot önfeledten habzsoló pár szerelmi történetében az abszurditás humorával, kiapadhatatlanul változatos őrültségeivel támadja a hamis értékek, a pózokkal teli sznobizmus konzerválóit, úgy, hogy a meglepő szófordulatok, szinesztéziák és szürrealista helyzetek mögött azért mégiscsak az alapvető emberi érzések görgetik a szerelmi történet cselekményét.Az olvasó csodálkozó mosolya hamar lesz harsány nevetéssé, ami hirtelen az arcra fagy, mert a szerelmesek szertelen boldogságára váratlanul iszonyú csapást mér az ostoba végzet: a kivédhetetlen tragédia…”

Ajánló: http://konyves.blog.hu/2013/05/23/a_leghiresebb_szerelmes_regeny_tajtekos_napok


Pató Sándorné tanárnő kedvence:

Wass AlbertWass Albert: Adjátok vissza a hegyeimet!

Részlet: „Ne mondjátok, hogy keressek magamnak máshol helyet a világban, mert nincsen ennek a világnak helye, ami az enyém volna azon az egyen kívül. Ne mondjátok, hogy befogadtok ebbe vagy abba az országba, mert nincsen nekem azokban az országokban semmi keresnivalóm. Ne mondjátok, hogy lelek magamnak hegyet a Kordillerrákban, vagy a Sierra Nevadán: mert a más hegyei azok, nem az enyimek. Az én számomra nincs szépségük és nincs békességük azoknak a hegyeknek. Adjátok vissza az én hegyeimet!”

Ajánló: http://www.aranylant.hu/default.asp?idf=5&ida=23&idi=632


Szöllősi Dániel tanár úr kedvence:

Emile AjarEmile Ayar: Előttem az élet

"Ajar könyvében egy gyermek szól koravén bölcsességgel és megdöbbentően ártatlan obszcenitással az őt körülvevő világról, súlyos erkölcsi kérdésekről, barátságról, szerelemről, de még társadalomról és politikáról is."

Ajánló: http://olvasonaplo.blog.hu/2008/09/12/emile_ajar_elottem_az_elet

Teljes szöveg: http://www.mek.oszk.hu/01300/01352/01352.htm

Horváth Zita tanárnő kedvence:

Ken FollettKen Follett: A katedrális

„ A könyv oldalain középkori világ kel életre, mely színes mint egy festmény, és mozgalmas, mint egy jó film… A cselekmény egy katedrális építése körül bonyolódik, melyért Benedek- rendi szerzetesek küzdenek szinte az egész világgal és még saját, féltékeny egyházukkal is. Mindez egy polgárháború közepén; körülöttük vér, ármány és szerelem…Nem lehet letenni.”

Ajánló: http://legeza.oszk.hu/sendpage.php?rec=li0604

Copyright © 2009 Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium
H-8000 Székesfehérvár, Szabadságharcos út 57. Tel: 22/502-331
Impresszum