Gyárlátogatás az Arconic-Köfém Kft.-ben

EFOP-os pályázat keretén belül a 10.A osztály 14 tanulója vett részt 2019. március 26-án egy gyárlátogatáson a székesfehérvári Arconic-Köfém Kft.-ben.

A tanulók egy balesetvédelmi tájékoztatás után beléphettek a Hengermű csarnokába, ahol végigkísérhették az egyes részfolyamatokat.

Kísérő tanár: Mészáros Rita

Arconic

Csák Szelina, Mile Edina beszálolója a kirándulásról:

Gyárlátogatás az Arconic-Köfémben

A Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium 10/A osztályos tanulói közül néhányan ellátogathattunk egy pályázat keretében az Arconic-Köfém gyárába Mészáros Rita tanárnővel. Amikor odaértünk, tudatták velünk, hogy utcai ruhában nem szabad a gyár területén közlekedni, ezért adtak nekünk megfelelő felszerelést, amivel biztonságban érezhettük magunkat. Ez a ruházat állt egy piros védő sisakból, egy láthatósági mellényből, acélbetétes cipőből és védő szemüvegből. Kaptunk eligazítást, hogy mi a teendő, ha valami baleset történne, ezután elindultunk a hengerműbe. Az elején általános információkat hallottunk, és hogy pontosan miket készítenek itt. Ezután be is léptünk egy ajtón, ami már a gyár volt. Még adtak nekünk füldugót is, mivel az ottani gépek nagyon hangosak és halláskárosodást okozhatnak. Az elején a kísérőnk felvázolta magát az épületet, hogy mi és hol található benne. Elmondta a gyár történetét is közel 200 évre visszamenőleg. Ezután már mentünk is, és felfedeztük a gyár többi részét. Mindig egymás mögött kellett haladnunk, és nem szabadott letérni a kijelölt útról. Figyelnünk kellett arra, hogy nem közlekedik-e éppen jármű a gyárban, emiatt mindig körül kellett néznünk. Egy kis séta után elérkeztünk a legérdekesebb részre. Nézhettük, ahogy egy 50 centiméter vastag alumíniumtömbből 7 mm vékony lapot készítenek pár perc alatt. Ezt a folyamatot nagyon érdekes volt látni, ez tetszett a legjobban. Miután itt végeztünk, végigmentünk az egész csarnokon, és láthattuk, mennyi különböző gépet használnak itt. Számomra nagyon jó élmény volt, sokat tanultam, de közben még élveztem is. Csak ajánlani tudom mindenkinek.

Csák Szelina, Mile Edina 10.A
Kodolányi János Gimnázium, Székesfehérvár

Copyright © 2009 Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium
H-8000 Székesfehérvár, Szabadságharcos út 57. Tel: 22/502-331
Impresszum