Erdély - Határtalanul (11.D)

Az útról készült kisfilm >>

Legemlékezetesebb pillanatok - kisfilm >>

Erdélyben jártunk...

       A kolozsvári diákok székesfehérvári márciusi látogatása óta nap mint nap szóba került, hogy milyen jó volt az a bizonyos hét az erdélyi diákokkal, másrészt, hogy ennél még sokkal jobb lesz az a hét, amit Kolozsváron fogunk eltölteni.

Erdely

       Május 26-ig rettentően lassan telt az idő, ám e napon hajnalban végre elindultunk Erdély gyönyörű hegyláncainak kanyargó útjain keresztül Mátyás király szülővárosa felé. Nagyváradot is útba ejtettük, ahol szemügyre vettük a város számunkra, magyarok számára legfontosabb épületeit, parkjait. Kora délután érkeztünk meg a Kolozsvári Református Kollégiumba, ahol nagy szeretettel vártak bennünket. Az iskola igazgatója és lelkésze is köszöntött minket. Mindketten azt sugallták felénk, hogy érezzük otthon magunkat, és érezzük magunkénak a várost, nem vagyunk ott idegenek.

      Egész héten kiváló programokban lehetett részünk. Megtekintettük Kincses Kolozsvár nevezetességeit, Geszti Péter-Dés László Dzsungel Könyve című előadását, táncházban voltunk, majd következő állomásunk, Torockó felé haladva, megálltunk Tordán, ahol megnéztük a Sóbányát, és kirándultunk egyet a Tordai-hasadékban. Később még Gyulafehérváron is megejtettünk egy városnézést, végül pedig megérkeztünk a Székelykő lábánál fekvő Torockóra.

      Itt érezhettük igazán otthon magunkat, ugyanis a falu lakosságának körülbelül 80%-a magyar. Másnap reggel először megbizonyosodhattunk róla, hogy tényleg kétszer kel fel a nap ezen a helyen, majd a Székelykő csúcsa felé vettük utunkat. Senki sem bánta, hogy fárasztó, hosszú a túra, mikor végül elénk tárult 1129 méter magasból a leírhatatlanul pazar kilátás. 

      Utolsó nap, vasárnap meghívást kaptunk az iskolai istentiszteletre. Ezután az már csak az elbúcsúzás maradt. Kétheti együttlét után már természetesen alakultak ki barátságok, és nagyon nehéz volt az elköszönés, hiszen könnyen lehet, soha többé nem látjuk egymást. Nagyon kedves, jólelkű diákokat ismertünk meg, akik igencsak hiányozni fognak.

                                                                                                 Varga Kristóf 11.D

A projekt során a Kodolányi János Középiskola és Kollégium valamint a Kolozsvári Református Kollégium által közösen elkészített hasznos termék a "Székesfehérvár, a királyok városa és Kincses Kolozsvár a fiatalok szemével" című honlap, amelyet felajánlottunk Székesfehérvár és Kolozsvár városoknak a városok honlapjának turisztikai allapjaként.
 
 
Cikkek:

logo hatartalanul

 
Copyright © 2009 Kodolányi János Gimnázium és Szakgimnázium
H-8000 Székesfehérvár, Szabadságharcos út 57. Tel: 22/502-331
Impresszum